Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   150 de elevi în condiţii…

150 de elevi în condiţii mai bune

De astăzi, 150 de elevi din clasele primare şi 14 profesori din localitatea Coşniţa, raionul Dubăsari vor beneficia de condiţii mai bune de studii graţie unui proiect de dezvoltare comunitară din localitate implementat cu sprijinul Programului Dezvoltare Locală Integrată al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova.  Proiectul „Crearea condiţiilor de studii mai bune pentru clasele primare” a şcolii din satul Coşniţa face parte din proiectele implementate de PNUD în satele pilot din zona de securitate şi a fost realizat în colaborare şi cu participarea locuitorilor satului, administraţiei publice locale şi consiliului raional. Astfel, prin efort comun, a fost renovat din temelie blocul de studii pentru clasele primare, amenajat teritoriul din jurul şcolii, au fost renovate integral şase săli de studii şi spaţiul pentru recreaţie, au fost create condiţii sanitare interne şi o reţea de canalizare a şcolii. Costul total al proiectului se estimează la aproximativ 1 mln. 249 mii lei, din care 600 mii lei reprezintă asistenţa oferită de PNUD, 75 mii lei – contribuţia locuitorilor din sat, 474 mii lei – cea a consiliului raional Dubăsari, alţi 100 mii lei fiind oferiţi de primăria localităţii Coşniţa. Lucrările de reparare a şcolii au durat o jumătate de an şi au fost realizate de o companie de construcţie selectată prin concurs.

 Prezent la ceremonia de deschidere a şcolii, Petrus Wijninga, Coordonator Rezident ONU a.i., a declarat că proiectul de dezvoltare comunitară din Coşniţa este valoros din motiv că oferă copiilor şi profesorilor din localitate condiţii mai bune de educaţie. Însă la fel de preţioase sunt beneficiile de altă natură, obţinute în cadrul acestui proiect: experienţa de mobilizare a comunităţii şi implicare a actorilor locali în procesele identificare, planificare, implementare şi monitorizare, relansarea spiritului de cooperare şi participare a locuitorilor satului, autorităţilor locale şi raionale în procesul de dezvoltare locală durabilă. Petrus Wijninga a declarat că PNUD va susţine şi în continuare asemenea iniţiative pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor din localităţile rurale din Republica Moldova .

 Potrivit lui Alexandru Ursul, managerul Proiectului Dezvoltare Comunitară a Programului Dezvoltare Locală Integrată (PDLI)/PNUD Moldova, propunerea de proiect privind îmbunătăţirea condiţiilor de studii la şcoala din localitatea Coşniţa a fost identificată de locuitori ca fiind o prioritate strategică de dezvoltare a satului, inclusă în planul de acţiuni elaborat în cadrul PDLI. El a mai spus că proiecte asemănătoare au fost implementate sau sunt în curs de desfăşurare în alte 9 localităţi din zona de securitate. „Prin aceste proiecte, PNUD contribuie la dezvoltarea locală durabilă prin consolidarea capacităţilor, mobilizarea comunităţilor şi resurselor locale „, a mai declarat Alexandru Ursul.

Comunicat de presă PNUD